wtorek, 21 maja 2013

Czas na szpinak 3!

Postanowiłam przyłączyć się do akcji kulinarnej organizowanej na www.durszlak.pl, której tematem przewodnim jest SZPINAK. Użyłam szpinaku w formie dodatku do... kotletów. Wiem, że nie należy on do listy powszechnie lubianych roślin, ale jest bogatym źródłem błonnika, białka, witamin, soli mineralnych i karotenoidów, dlatego właśnie jest to idealny przepis dla 'niejadków'.
                                         
                                            

Składniki:
  • 500g mięsa mielonego
  • jajko
  • 50g świeżego szpinaku
  • łyżeczka soli, pieprzu, słodkiej papryki
  • 2-3 łyżki kaszy manny 
  • bułka tarta 
  • cebula
  • kostka rosołowa 
1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko. Mieszamy ręką/łyżką. 



2. Szpinak myjemy i siekamy. 


3. Posiekany szpinak przekładamy do miski z mięsem, dodajemy sól, pieprz, słodką paprykę i kaszę mannę. Mieszamy. 


4. Formujemy kotlety. 



5. Uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy. 

6. Usmażone kotlety przekładamy do garnka z wyłożoną na dnie połową pokrojonej cebuli.

7. Gdy w garnku umieścimy już wszystkie kotlety to przykrywamy je resztą cebuli, również pokrojoną. Całość zalewamy wcześniej rozpuszczoną kostką rosołową w 300 ml gotującej się wody (szklanka i pół). Dusimy na małym ogniu przez około 20 minut. 





Smacznego! :) 


2 komentarze:

  1. Kocham szpinak pod każdą postacią :)
    Piękne i pyszne kotlety

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł. Trzeba będzie kiedyś wypróbować!

    OdpowiedzUsuń