Proste, szybkie i składające się z podstawowych produktów. Jabłka, których użyłam można zastąpić również innymi owocami, dzięki czemu robiąc to ciasto wiele razy za każdym razem będzie 'nowe'.
1. Białka oddzielam od żółtek. Do żółtek dodaje cukier i cukier wanilinowy, miksuje na kogel-mogel. Następnie wlewam olej i dalej miksuje.
250g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1 łyżka cukru wanilinowego.
2 łyżki proszku do pieczenia
+ jabłka do dekoracji
1. Białka oddzielam od żółtek. Do żółtek dodaje cukier i cukier wanilinowy, miksuje na kogel-mogel. Następnie wlewam olej i dalej miksuje.
2. Dodaje mąkę i proszek do pieczenia, miksuje.
3. Ubijam białka, łącze z powstałą masą i delikatnie mieszam. Przelewam do formy a na wierzchu układam pokrojone jabłka. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut.
Smacznego ;)
**Przygotowując ciasto inspirowałam się przepisem ze strony kotlet.tv.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz