Gofrów chyba nikomu przedstawiać nie trzeba. Proste, niedrogie, smaczne. Jedyne utrudnienie to takie, że trzeba mieć gofrownicę, ewentualnie - pożyczyć :) Naprawdę, warto je zrobić, są świetnym deserowym rozwiązaniem na spotkania ze znajomymi czy podwieczorek. Dodatkowo rozwijają wyobraźnię poprzez dekorację gofra, np. bitą śmietaną, dżemem, owocami itp.
Mojej siostry;)
i mój ;)
Składniki:
- 160g mąki
- 270ml mleka
- 50g roztopionej margaryny, np.Kasi
- łyżeczka proszku do pieczenia
- dwie łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 jajka
- dwie szczypty soli
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy do miski.
2. Dodajemy sól, cukier, proszek do pieczenia, roztopioną margarynę, żółtka, 1/3 mleka.
3. Mieszamy drewnianą łyżką, stopniowo dolewamy pozostałe mleko.
4. Masę odstawiamy na 10 minut.
5. Ubijamy białka, które następnie dodajemy do powstałej wcześniej masy.
6. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką, jeżeli nie możemy pozbyć się wszystkich grudek, możemy delikatnie, na najniższych obrotach wymieszać ciasto robotem.
7. Gofry piec 5-7 minut (aż będą zarumienione) w rozgrzanej gofrownicy.
Mojej siostry;)
i mój ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz